Játékos élménynap a csabai szlovák iskolában

2018.09.28.

Játékos élménynap a csabai szlovák iskolában

A nyári szünidő utáni első nap a békéscsabai Szlovák Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégiumban teljesen másképpen telt, mint az előző években az megszokott volt…

Ameddig az iskola ebédlőjében az intézmény igazgatója, Pecsenya Edit az iskola új logóját mutatta be, köszöntötte az első osztályosokat és szólt a szüleikhez is, a többi osztály tanulói az osztálytermeikben ültek és osztályfőnökeik segítségével ismerkedtek az új tanévben rájuk váró feladatokkal. Megtudták például, hogy ki fogja őket ebben a tanévben tanítani, ismerkedtek az órarenddel, azon gondolkodhattak el, hogyan fogják szlovák nyelvtudásukat tökéletesíteni, hiszen az iskolában ettől a tanévtől kezdve két szlovákiai vendégtanár fog tanítani. Három év eltelte után ugyanis visszatért Szlovákiából Zuzana Benková, akit az idősebb tanulók már jól ismernek. Szerencsére ezen a napon nem kellett sokáig a padban ülni. Amikor a tanulók a tantermekben megkapták az összes fontos információt, helyet cseréltek az elsősökkel az ebédlőben. Az első osztályosok, a kapott ajándékaikkal a kezükben a délutános tanító nénivel, Korcsolyán Katalinnal, elindultak első sétájukra az iskola épületében. Amíg megismerkedtek azzal, hogy mi és hol található, a szüleik helyet foglaltak az iskolapadokban és közösen a tanító nénivel, Szoszki Erzsébettel, előkészítettek mindent, amire a gyerekeiknek a következő napokban és hetekben szükségük lesz az iskolában. Az iskolai ebédlő addigra teljesen átalakult egy nagy alkotóműhellyé, a szomszédos kis udvar pedig játszóházzá, az általános iskola összes tanulójának nagy-nagy örömére. A foglalkozásokat a Békés Megyei Népművészeti Egyesület munkatársai vezették az EFOP pályázat keretében, irányításuk alatt a gyerekek táncoltak, hímeztek, gyöngyöt fűztek és agyagoztak. Az általános iskola tanulóihoz egy rövid időre csatlakoztak a gimnázium tanulói is, bekapcsolódtak a táncházba, majd visszatérve a tantermeikbe, az iskolánkról szóló szlovák nyelvű filmeket nézték meg.

Amíg a programok zajlottak az ebédlőben, az első osztályosok a tornaterembe vették az irányt. Ott találkoztak a szüleikkel és közös játékba kezdtek. A labdajátékokat kacagás és felhőtlen jókedv kísérte.

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület tagjai egész évben foglalkozásokat fognak tartani a tanulóknak, beleértve a szlovák kultúrát is. Arra is készülnek, hogy a tanulók munkáit kiállítás keretében mutatják be.

Bebizonyosodott, hogy az új tanév újszerű megnyitása a hosszú iskolai szünet után átütő sikert aratott a résztvevők körében. Egész tanévben tartson ki ez az öröm, alkotókedv, kezdeményezőkészség az iskola közösségében!

Szerző: Ján Pitoňák, fordította Lászik Mihály

   

  

VISSZA